Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen lørdag 09.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Kraftig vind vil legge opp ustabile fokksnøflak. Fokksnøen kan ligge på glatt skare.

Skredfarevurdering

Med mye løs snø tilgjengelig og kuling fra NØ kan det antas at det vil legge seg opp fokksnøflak i SV-vendte leområder. Omfanget vil være avhengig av hvor mye snø som er tilgjengelig for vindtransport, men så lenge det er en del snø, kan det ventes at det legges opp en del snø i leområder. Fokksnøen fra tidligere i uken er vanskelig å påvirke, men der den ligger på glatt skare kan skred forplante seg og bli store.

I skjermede formasjoner kan det ligge igjen litt løs snø, og på kysten av Vesterålen kan det komme noe ny snø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 8. mars 2019

Torsdag var det fremdeles løs og ubunden tørr snø tilgjengelig for transport, men sterk vind fra NØ på fredag vil ha endret dette. Tidligere i uken har kraftig vind fra N og NV lagt opp fokksnø i sørøstvendte leområder. Snødekket vil derfor i store trekk bestå av myke og harde flak av vindtransportert snø, som mange steder ligger på glatt skare over lag av refryste smelteformer.

Over 400- 500 moh har det stedvis begynt å danne seg lag av kantkorn over skarelaget fra siste mildvær (23. feb.).

Det tykke skarelaget under fokksnøen kan stedvis være svært glatt. Stabilitetstester viser at selv om det er vanskelig å få brudd i overgangen fokksnø skare, så kan brudd forplante seg og skred bli store.

Torsdag kom det melding om et middels stort skiløperutløst skred ved Småtindan. I tillegg har det vært en del små og middels store naturlig utløste skred i bratte sydvendte heng når solen har vært på sitt sterkeste. Ved Torskmannen ble det trolig fjernutløst et skred på fredag. Det mistenkes at dette kan ha gått på vedvarende svakt lag av kantkorn.

Fjellvær

Fredag 8. mars 2019

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordøst, endring til liten kuling fra nordøst om ettermiddagen. -15 °C til -6 °C på 700 moh. Klarvær.

Lørdag 9. mars 2019

0-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordøst. -17 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet. Kan hende enkelte snøbyger nord i Vesterålen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS